Серії «Реферативний огляд європейського права» – 10 років!

У 2016 р. виповнилося 10 років з часу започаткування серії щоквартального видання «Реферативний огляд європейського права». Враховуючи обмежений обсяг інформації про новели європейського права, її основною метою стало оперативне інформування державних органів, наукових установ і громадськості про прийняття європейських законодавчих актів, розвиток європейської правової доктрини та судової практики. Це перша спроба надати постійну інформаційну підтримку насамперед народним депутатам України та фахівцям, які працюють у сфері адаптації українського законодавства до норм європейського права.

Ідея серії народилася у відділі європейського права та міжнародної інтеграції й була підтримана директором Інституту, членом-кореспондентом НАН України О. Л. Копиленком та швидко здобула належну підтримку на урядовому рівні. Зокрема, за результатами урядової наради з питань системного використання Європейського інструменту інституціональної розбудови TAIEX в Україні, яка відбулася 7 лютого 2008 року, Інститут почав розсилати випуски серії парламентським комітетам та органам виконавчої влади (за затвердженим переліком).

З огляду на практичні потреби й розширення кола інституцій та окремих осіб, які цікавляться матеріалами випусків серії, із 2012 року «Реферативний огляд європейського права» виходить в електронному форматі та розміщується на веб-сайті Інституту. Такий підхід надав можливість значно підвищити оперативність і практичне значення видання.

За десять років підготовлено 43 випуски видання. За цей період у роботі над матеріалами огляду брав участь потужний творчий колектив у складі фахівців, зокрема, у галузі європейського і міжнародного права, теоретиків права, серед яких, насамперед, Б. В. Бабін, Л. В. Білоусов, О. В. Київець, Ю. Є. Зайцев, О. О. Коптєва, О. М. Костилєв, Ю. В. Мовчан, А. І. Молчанова, Н. П. Українець, С. С. Шемшученко, а також О. Д. Бурсук, М. Т. Кравчук, І. М. Мищак, А. А. Пилипенко (редагування). Оскільки Інститут законодавства є базовою установою, у якій проходять практику (стажування) майбутні юристи-міжнародники (зокрема, О. О. Бардіна, В. О. Висоцький, Р. С. Єделєв, Є. Я. Мендусь, Ю. C. Полинь, В. Г. Рядок), вони також активно залучаються до роботи над матеріалами огляду.

Новий імпульс та формат видання отримало завдяки науковому керівництву професора А. І. Дмитрієва. Співробітники відділу у його нинішньому складі (О. О. Гріненко, М. О. Баймуратов, М. В. Буроменський, І. В. Ворошилова, С. С. Горькавий, А. Є. Санченко, І. В. Кравчук, Ю. В. Локшина), відповідальні за підготовку кожного розділу видання, щоквартально обробляють значний нормативно-правовий масив – десятки документів інституцій Ради Європи та Європейського Союзу, новоухвалені рішення Європейського суду з прав людини за скаргами проти України, а також важливі, цікаві й актуальні матеріали, що мають вплив на формування та розвиток доктрини європейського права.

За цей період видання серії «Реферативний огляд європейського права» здобули високий авторитет та продовжують отримувати схвальні відгуки від різних державних установ та окремих народних депутатів України, науковців, фахівців-практиків, які цікавляться розвитком європейського законодавства.

Окремі відгуки науковців, які систематично підтримують зв’язок із творчим колективом видання, також розміщуються на веб-сайті Інституту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 травня 2024 16:05
15 травня 2024 16:30
15 травня 2024 09:50
14 травня 2024 09:55
13 травня 2024 09:47
10 травня 2024 09:10
09 травня 2024 10:20
03 травня 2024 10:10
02 травня 2024 10:30
01 травня 2024 09:20