Висока панельна дискусія «Законотворчий процес та європейська інтеграція в контексті парламентської реформи»

 

22 травня 2017 року у Верховній Раді України за участю Голови парламенту Андрія Парубія і колишнього Президента Європейського Парламенту Пета Кокса відбулося засідання високої панельної дискусії «Законотворчий процес та європейська інтеграція в контексті парламентської реформи».

У форматі фахового обговорення керівництво Верховної Ради України, народні депутати України, співробітники Апарату Верховної Ради України, Інституту законодавства, урядовці, зарубіжні партнери, представники громадських організацій обмінялися думками щодо стану та подальших шляхів оптимізації законодавчої діяльності українського парламенту.

У вітальному виступі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зробив акцент на важливості консолідації міжнародних партнерів для проведення внутрішніх змін у законодавчому органі влади. «Наша головна мета, – зазначив спікер, – удосконалити весь законодавчий процес від початку і до кінця. Від того, як з’являється сама ідея законопроекту до моменту, коли він буде ухвалений в остаточному другому читанні».

У рамках дискусії працівниками Інституту законодавства Верховної Ради України було презентовано напрацювання наукового колективу, втілені у дослідницьких проектах, присвячених питанням інституційного оновлення українського парламенту та вдосконалення законодавчого процесу. Так, широкому загалу були представлені практичні видання «Інституційні засади законодавчої діяльності Верховної Ради України та її комітетів (аналітичний огляд)», де на підставі вивчення зарубіжного досвіду й аналізу вітчизняної практики висвітлено тенденції вдосконалення законодавчого процесу в контексті інституційної оптимізації Верховної Ради та посилення ролі парламентських комітетів, а також «Від початку до кінця»: оптимізація законодавчого процесу та моніторинг реалізації прийнятих законів», в якому окреслено основні засади цілісної концепції законодавчого процесу, що включає модернізацію парламентських процедур, у тому числі у контексті запровадження «Білої книги», охоплює прогностичні, організаційні, процесуальні, методологічні елементи формування перспективного законодавства та моніторинг ухвалених Верховною Радою законів.

Основні інноваційні позиції, на яких ґрунтується проект презентованої Концепції модернізації законодавчого процесу «від початку до кінця», – це:

-                    перспективне планування законодавчої діяльності;

-          запровадження такого інструмента, як «Біла книга»;

-          вдосконалення процедури попереднього розгляду законопроектів;

-          вдосконалення процедури читань;

-          інструменти, що забезпечують суспільний діалог у процесі законотворення.

Було наголошено, що представлені результати є проміжними, оскільки робота у цьому напрямку триває, у тому числі щодо підготовки пропозицій про внесення комплексних змін до чинного законодавства. Тому надані матеріали є відкритими для обговорення та висловлення пропозицій для врахування їх у подальшій роботі.

Учасники заходу високо оцінили ініціативу Інституту законодавства, втілену у конкретних пропозиціях, та висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 травня 2024 09:10
09 травня 2024 10:20
03 травня 2024 10:10
02 травня 2024 10:30
01 травня 2024 09:20
30 квітня 2024 10:00
29 квітня 2024 10:00
26 квітня 2024 10:15
24 квітня 2024 08:45
22 квітня 2024 10:35