11 жовтня 2023 року Дослідницька служба Верховної Ради України за участю Одеського обласного центру допомоги ветеранам війни провела експертне обговорення на тему «Адаптація ветеранів війни до цивільного життя: проблеми і шляхи вирішення».

Відкриваючи захід, завідувач відділу з питань гуманітарної та соціальної політики Дослідницької служби Ірина Костицька зазначила, що багатовекторність викликів, спричинених війною, вимагає вчасного та ефективного законодавчого забезпечення ветеранської політики. Окремої уваги потребує врегулювання заходів інтеграції ветеранів до цивільного життя. Ґрунтовний аналіз законодавства є необхідним заходом у процесі формування нової концепції розвитку законодавства з питань соціального захисту ветеранів війни.

У Верховній Раді України зареєстровано низку законопроектів, положення яких спрямовані на вдосконалення системи соціального захисту ветеранів війни. На думку заступника завідувача відділу з питань гуманітарної та соціальної політики Дослідницької служби Ірини Гуменюк, система заходів підтримки ветеранів війни не повинна будуватися за моделлю, в якій ветерани війни є виключно пільгоорієнтованою групою громадян. Одним категоріям захисників держава має забезпечити гідну старість і належну соціальну підтримку, а іншим – надати можливість для саморозвитку, навчання та сприяти поверненню їх до цивільного життя.

Сучасні реалії обумовили підвищений інтерес до аналізу практики організації виконання програм соціальної підтримки, зокрема на місцевому рівні. Директор Одеського обласного центру допомоги ветеранам війни Оксана Алєксєєва розповіла про недоліки механізму реалізації житлових, земельних, освітніх і транспортних пільг, зазначивши, що ефективна система соціального захисту членів сімей ветеранів війни є дієвим стимулом для вступу особи на військову службу.

Як вважає головний консультант сектору законодавчого забезпечення трудових відносин та соціального захисту відділу з питань гуманітарної та соціальної політики Дослідницької служби Станіслав Сухан, не меншого значення мають заходи організаційного характеру щодо комплексного аналізу інституційної спроможності системи соціального захисту ветеранів війни. Метою моніторингу є оцінка стану та готовності органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, до компетенції яких віднесено здійснення заходів соціальної підтримки ветеранів, виконувати такі функції.

Підсумовуючи результати експертного обговорення, учасники заходу зазначили, що питання створення ефективної моделі соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей належить до пріоритетних завдань держави. Аналіз законодавчих пропозицій дозволяє констатувати наявність розуміння державою масштабів проблеми, виокремлення пріоритетних напрямів для оновлення законодавства. Особлива увага приділяється законодавчому забезпеченню заходів з адаптації ветеранів війни до цивільного життя. Держава має стимулювати ветеранів і створювати для них можливості для якісної реінтеграції у цивільне життя.



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 липня 2024 09:20
27 червня 2024 09:36
21 червня 2024 09:29
19 червня 2024 09:42
18 червня 2024 10:00
17 червня 2024 12:25
14 червня 2024 10:41
10 червня 2024 09:20
06 червня 2024 14:29
03 червня 2024 09:09