Дослідницька служба
Верховної Ради України

15 березня 2017 р. в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося засідання круглого столу із загальною спрямованістю на удосконалення законодавчого забезпечення розвитку реального сектору економіки України.

05 квітня 2017, 17:56

15 березня 2017 р. в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулася відкрита лекція доктора Чада Вікері «Ієрархія законодавчих актів. Розуміння та імплементація правових рамок, що регулюють вибори».

Лекція організована Інститутом законодавства у співпраці з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) для ознайомлення з результатами науково-прикладного дослідження, проведеного групою експертів IFES у 2016 році на основі вивчення виборчого права різних країн світу.

Під час відкриття заходу заступник директора Інституту законодавства, доктор юридичних наук Артем Янчук зазначив, що якість виборчого законодавства є однією з ключових засад реалізації права на народне волевиявлення. Інститут законодавства, як базова установа науково-правового забезпечення законодавчої діяльності парламенту, сприяє вдосконаленню законодавчо-правових норм, і його системна співпраця з Міжнародною фундацією виборчих систем створить для цього потужний та дієвий ресурс.

У ході презентації доктор Чад Вікері, директор Центру прикладних досліджень і навчання, експерт із запровадження ефективних програм вирішення виборчих спорів Міжнародної фундації виборчих систем, підкреслив, що праву більшості країн притаманні загальні принципи, які є ключовими для визначення мети кожного правового акта в рамках нормативно-правової бази та забезпечують їх авторитет і законність. У матеріалах представленого ним дослідження охарактеризований взаємозв’язок положень різних документів нормативно-правового характеру – від міжнародних договорів до національних програм і керівних настанов. На думку авторів роботи, розуміння принципів ієрархії законодавчих актів важливе для забезпечення дотримання верховенства права. Воно необхідне у процесі розробки та впровадження відповідних правил і процедур, а також для належного застосування правових норм державними органами різних рівнів, що забезпечують виконання виборчого законодавства та захист основних громадянських і політичних прав населення. Не менш важливо, щоб таким розумінням та відповідними знаннями володіли й інші сторони, які беруть участь у діяльності, пов’язаній із виборчим процесом.

Лекція завершилася дискусією, що стосувалася як теоретичних, так і практичних аспектів теми. Учасники приділили увагу особливостям системи українського права в цілому та виборчого законодавства зокрема, обговорили питання його ефективності та перспектив розвитку, а також способи покращення практики застосування.

Слухачами й учасниками дискусії були співробітники Інституту законодавства, помічники-консультанти народних депутатів України, співробітники Апарату Верховної Ради України, науковці, викладачі та студенти вищих навчальних закладів, експерти і представники громадських організацій.

У найближчих планах подальшої співпраці Інституту законодавства та Міжнародної фундації виборчих систем є експертно-громадське опрацювання законодавчого врегулювання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.