Дослідницька служба
Верховної Ради України

11 березня 2021 року відбулася Стратегічна сесія «Повноваження. Статус Дослідницької служби та її місце в структурі Апарату», в якій взяли участь народні депутати України, керівництво Апарату Верховної Ради України, експерти Вестмінстерської фундації за демократію.

Інститут законодавства Верховної Ради України
14 березня 2021, 16:58

   Від Інституту законодавства Верховної Ради України у сесії взяли участь в. о. директора, член-кореспондент НАН України Євген Бершеда і завідувачка відділу теорії та практики законотворчої діяльності Ірина Костицька.
   Експерти Вестмінстерської фундації за демократію Вікторія Енн Хассен і Дан Халл ознайомили учасників з міжнародним досвідом щодо повноважень та статусу парламентських дослідницьких служб.
   Радниця Програми USAID RADA Наталя Гнидюк презентувала проєкт стратегії створення відділу «Парламентська дослідницька служба» у складі Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України.
   У ході обговорення Євген Бершеда зазначив, що Україна нагромадила власний досвід діяльності парламентської дослідницької служби, акцентуючи увагу на необхідності постійного вивчення відповідного зарубіжного досвіду. Інститут законодавства понад 20 років здійснює функції дослідницької служби Парламенту України, а безпосередня підпорядкованість Голові Верховної Ради України забезпечує неупередженість у його роботі. Зміст та завдання діяльності Інституту є схожими з тими, які виконують дослідницькі служби парламентів Німеччини та Канади, про що йшлося під час нещодавніх онлайн-зустрічей із представниками цих служб.
   В. о. директора Інституту законодавства запитав щодо відмінностей між пропонованими функціями відділу «Парламентська дослідницька служба» та обов’язками помічника-консультанта народного депутата України.
   Євген Бершеда поцікавився конкретизацією співпраці Інституту законодавства із створюваним відділом, а також запросив стратегічну радницю Програми USAID RADA до Інституту законодавства.
   Організатором зустрічі виступила Програма USAID RADA.