Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо зарубіжного досвіду функціонування інституту парламентської служби (на прикладі Японії)

Дослідницька служба Верховної Ради України
14 квітня 2023, 16:43

Анотація. В аналітичній записці здійснено порівняльний аналіз та узагальнення законодавства України та Японії на предмет функціонування інституту парламентської служби, зокрема: - з’ясовано питання наявності спеціального законодавства, що регулює функціонування інституту парламентської служби; - досліджено статус помічника-консультанта парламентаря (секретаря члена парламенту) в частині його належності (неналежності) до парламентських службовців.

На підставі проведеного аналізу встановлено, що парламентська служба виокремлюється в особливий вид державної служби, використання цього досвіду може сприяти забезпеченню адміністративної спроможності Верховної Ради України та інституційної незалежності Апарату Верховної Ради України.

Ключові слова: Верховна Рада України, Апарат Верховної Ради України, державна служба, парламентська служба в Японії, помічник-консультант парламентаря.

03/2023