Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства про особливості застосування допоміжних репродуктивних технологій у зарубіжних державах

Дослідницька служба Верховної Ради України
10 листопада 2023, 11:00

Анотація. Аналітична записка містить результати порівняльного дослідження законодавства зарубіжних держав про застосування окремих методів лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, зокрема: сурогатного материнства, кріоконсервації, екстракорпорального запліднення. Проаналізовано концептуальні підходи щодо правового регулювання відносин, які виникають у процесі сурогатного материнства. Акцентовано увагу на законодавчому регулюванні заходів забезпечення права на біологічне посттравматичне батьківство / материнство в США, Великій Британії та Ізраїлі.

В аналітичній записці не надається порівняльний аналіз із національним законодавством України. Автором звернення визначена потреба зарубіжного досвіду з акцентуванням уваги на необхідності удосконалення законодавства України щодо заходів забезпечення права учасників бойових дій на біологічне посттравматичне батьківство / материнство.

Ключові слова: допоміжні репродуктивні технології, методи лікування безпліддя, сурогатне материнство, кріоконсервація, екстракорпоральне запліднення, біологічне посттравматичне батьківство / материнство, США, Велика Британія, Ізраїль.

10/2023