Дослідницька служба
Верховної Ради України

Поглиблення вивчення кращих зарубіжних практик: проведення парламентського постзаконодавчого контролю реалізації законів на прикладі Парламенту Французької Республіки

Дослідницька служба Верховної Ради України
10 травня 2024, 09:10

Із метою ознайомлення з практикою проведення парламентського постзаконодавчого контролю реалізації законів заступник завідувача відділу з питань гуманітарної та соціальної політики Дослідницької служби Ірина Гуменюк, у складі делегації працівників Апарату Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, здійснила навчальний візит до Парламенту Французької Республіки.

У ході візиту відбулися зустрічі з Генеральним секретарем Національних зборів, Генеральним директором законодавчих департаментів постійних комісій та Головою департаменту Міжпарламентського співробітництва і двосторонніх питань Асамблеї, на яких були представлені базові положення Конституції Франції та Регламенту Національної Асамблеї щодо мети, порядку, методики проведення і наслідків парламентського постзаконодавчого контролю.

Моніторинг впровадженням законів та оцінку їх впливу здійснюють обидві палати Парламенту. Найбільшу увагу приділено оцінці виконання бюджетних законів. Відповідно до положень Органічного закону про реалізацію положень фінансових законів (LolF 2001 р.) контроль здійснюється щодо всіх законів, які містять фінансово-правові норми. Для цієї мети створюються «комісії з оцінки та контролю» – тимчасові комісії (до 6 місяців), основним завданням яких є дослідження впровадження галузевих державних політик.

У межах навчання відбулася зустріч із співробітниками Рахункової палати, яка є одним з основних суб’єктів здійснення аналізу виконання фінансово-правових норм законів та оцінки витрат бюджетних коштів.

Учасники делегації мали можливість бути присутніми на засіданнях Національної Асамблеї та Сенату з нагоди «тижня запитань Парламенту до Уряду». Одним із методів оцінки ефективності реалізації законів є складання депутатами комісій Парламенту опитувальників для Уряду щодо виконання положень закону, оцінка реалізації якого здійснюється Парламентом.

Візит організований Вестмінстерською фундацією за демократію (Westminster Foundation for Democracy) за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».