Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо забезпечення спілкування дитини з батьком або матір’ю, які проживають окремо

Дослідницька служба Верховної Ради України
22 квітня 2024, 15:07

Анотація. Розглянуто зарубіжний досвід законодавчого забезпечення спілкування дитини з батьком або матір’ю, які проживають окремо. У цьому контексті проаналізовано питання щодо: наявності законодавчих та адміністративних механізмів примусового виконання рішення суду у справах щодо опіки та піклування над дитиною; досудового порядку забезпечення спілкування дитини з батьком або матір’ю, які проживають окремо; залучення органів опіки та піклування, психологів на стадії виконання судового рішення; стратегії виконання судових рішень про контакт одного з батьків із дитиною; заходів підтримки дитини, яка проявляє ознаки відчуження одного з батьків; відповідальності особи, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, суду. Зокрема, було розглянуто законодавство таких держав, як: Австрія, Німеччина, Франція, Польща, Литва, США та ін. Узагальнення зарубіжного досвіду відображено у Додатку 1.

Ключові слова: забезпечення інтересів дитини; права батьків та дитини на спілкування; право того із батьків, хто проживає окремо від дитини, на особисте спілкування з нею; примусове виконання рішення про встановлення побачення з дитиною.

03/2024