Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо встановлення інвалідності (функціонального обмеження) осіб у державах Європейського Союзу, США, Ізраїлі

Дослідницька служба Верховної Ради України
05 квітня 2024, 17:16

Анотація. Аналітична записка присвячена дослідженню особливостей законодавчого регулювання оцінки функціональних обмежень осіб у зарубіжних державах. Окрему увагу приділено визначенню понять «інвалідність», «особа з інвалідністю», «рівень участі», «розумне пристосування», «основні функції». Проаналізовано порядок встановлення інвалідності в аспекті права на соціальне забезпечення, професійну реабілітацію та інші заходи сприяння участі особи з інвалідністю в суспільному житті. Проаналізовано положення нормативно-правових актів Литви, Італії, США та Ізраїлю щодо порядку встановлення інвалідності, рівня втраченого функціоналу. Акцентовано увагу на підставах і порядку здійснення повторного обстеження (перегляду) осіб з обмеженими можливостями.

Ключові слова: інвалідність, функціональні обмеження, особа з інвалідністю, право на соціальну допомогу по інвалідності, реабілітація.

03/2024