Дослідницька служба
Верховної Ради України

Інформаційна довідка щодо створення законодавчих передумов надання допомоги людям, які зазнають лиха у відкритому морі, відповідно до зобов’язань України за міжнародними багатосторонніми договорами у сфері торговельного мореплавства в контексті положень проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі» (реєстр. № 9283 від 10.05.2023)

Дослідницька служба Верховної Ради України
30 травня 2024, 16:30

Анотація. Інформаційну довідку присвячено питанням правового регулювання надання допомоги людям, які зазнають лиха у відкритому морі. Встановлено, що у цьому контексті зобов’язання України випливають, зокрема з Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року, Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року, Міжнародної конвенції про пошук і рятування на морі 1979 року, Угоди про співробітництво причорноморських держав із пошуку та рятування на Чорному морі 1998 року. Для удосконалення правового регулювання цих питань слушним є прийняття зареєстрованого у Верховній Раді України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері охорони життя та пошуку і рятування людей на морі» (реєстр. № 9283 від 10.05.2023).

Ключові слова: надання допомоги людям, які зазнають лиха у відкритому морі; зобов’язання України; торговельне мореплавство; Міжнародна конвенція про пошук і рятування на морі 1979 року; Кодекс торговельного мореплавства України.

04/2024