Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо імплементації положень Конвенції про контроль суднових баластних вод й осадів та управління ними 2004 року і здійснення заходів контролю суден у портах для прийому водяного баласту та осадів

Дослідницька служба Верховної Ради України
03 червня 2024, 16:09

Анотація. В аналітичній записці проаналізовано законодавство Європейського Союзу (аcquis ЄС) стосовно імплементації положень Конвенції про контроль суднових баластних вод й осадів та управління ними 2004 року та необхідності здійснення первісних, детальніших і повторних перевірок іноземних суден (контролю держави порту) та українських суден (контролю держави прапора) і забезпечення портів приймальними спорудами для прийому водяного баласту й осадів, а також повідомлення адміністрацій портів про вжиті заходи контролю за суднами. Розглянуто досвід Франції, Португалії, Іспанії, Італії, Фінляндії.

Ключові слова: водяний баласт; суднові баластні води й осади; судно; порт; очищення води й осадів; Конвенція про контроль суднових баластних вод й осадів та управління ними 2004 року.

05/2024