Дослідницька служба
Верховної Ради України

Інформаційна довідка щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» (реєстр. № 11265 від 16.05.2024)

Дослідницька служба Верховної Ради України
28 червня 2024, 10:39

Анотація. В інформаційній довідці аналізуються положення проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану»; розглядається відповідність законопроекту вимогам Конституції України, основоположним засадам правотворчої діяльності та нормам чинного законодавства України та практики Європейського суду з прав людини у сфері кримінального судочинства. За результатами аналізу встановлюються ризики, які у подальшому можуть перешкоджати належній реалізації законопроекту під час правозастосовної діяльності та досягненню проголошеної у ньому мети.

Ключові слова: кримінальні провадження, воєнний стан, досудове розслідування, судовий розгляд кримінальних проваджень, втрачені матеріали кримінальних проваджень, процедура відновлення матеріалів кримінальних справ, виконання вироків у кримінальних провадженнях, письмове провадження.

05/2024