Дослідницька служба
Верховної Ради України

Концепція удосконалення моделі суду присяжних в Україні

Дослідницька служба Верховної Ради України
05 липня 2024, 13:22

3 липня 2024 року Дослідницькою службою презентовано Концепцію удосконалення моделі суду присяжних в Україні, підготовлену в рамках проактивної діяльності відділу з питань національної безпеки та правопорядку.

У презентаційному заході взяли участь народні депутати України, працівники секретаріатів комітетів Верховної Ради України, представники Міністерства юстиції України, інші зацікавлені особи.

Відкриваючи експертне обговорення, Керівник Дослідницької служби Леся Ваолевська відмітила актуальність тематики суду присяжних як одного з найбільш дієвих і розповсюджених інститутів народовладдя та підкреслила своєчасність підготовки аналітичних й інформаційних матеріалів, затребуваних суспільством і парламентом.

Завідувачка сектору Олена Бєлова презентувала Концепцію удосконалення моделі суду присяжних в Україні, акцентувавши увагу на зарубіжному досвіді, дискусійних питаннях та пропозиціях фахівців Дослідницької служби.

Народний депутат України Максим Дирдін, заступник начальника Головного управління – начальник відділу з питань кримінального та кримінального процесуального законодавства Міністерства юстиції України Тетяна Якимчук, присяжний суддя Ірпінського міського суду Київської області Олександр Мілевський підтримали актуальність удосконалення моделі суду присяжних в Україні, висловили своє бачення щодо перешкод у роботі присяжних суддів та відносно зареєстрованих у парламенті законопроектів у цій сфері.

Учасники експертного обговорення наголосили на доцільності повернення до питань функціонування суду присяжних в Україні, попри об’єктивні виклики в державі, адже це кроки на шляху запровадження прозорої та демократичної системи судочинства.

Із текстом Концепції та презентаційними матеріалами можна буде ознайомитися на вебсайті Дослідницької служби за посиланням: https://research.rada.gov.ua/documents/analyticRSmaterialsDocs/