Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо правового регулювання лотерейної діяльності в державах-членах ЄС

Опубліковано 08 січня 2024, о 12:13

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. В аналітичній записці проаналізовано законодавство держав-членів ЄС (Латвії, Естонії, Франції, Нідерландів, Фінляндії, Польщі, Іспанії, Хорватії, Австрії, Чехії) щодо віднесення лотерей до азартних ігор, проведення лотерей онлайн та із використанням відеолотерейних терміналів (Video Lottery Terminals). Розглянуто сутність та ризики використання відеолотерейних терміналів, а також принцип державної монополії на організацію та проведення лотерей в Україні та світі. Наведено найпоширеніші моделі публічного управління в лотерейній сфері. Визначено напрями вдосконалення чинного Закону України «Про державні лотереї в Україні», зокрема, у частині визначення поняття «державна лотерея», а також класифікації лотерей.

Ключові слова: лотерея, державна лотерея, національна лотерея, лотерейна діяльність, лотерея тото, азартні ігри, відеолотерейний термінал, державна монополія.

12/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку