Аналітична записка з питань порівняльного законодавства про заходи забезпечення програм соціальної підтримки військовослужбовців після завершення служби в США, Ізраїлі, Великій Британії, Південній Кореї та Японії

Опубліковано 12 червня 2023, о 16:21

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Проаналізовано питання забезпечення переходу військовослужбовців від військової служби до цивільного життя як основне з основних завдань ветеранської політики держави. Удосконалення законодавства з питань соціальних прав військовослужбовців, їх поширення на осіб, які звільнилися з військової служби, стали результатом еволюції суспільного розуміння значення такого виду професійної діяльності в сучасному світі. Для України, яка потерпає від військової агресії РФ, зарубіжний досвід реалізації соціальних програм для ветеранів та членів їхніх сімей, а також особливості законодавчого регулювання заходів соціальної підтримки є предметом особливої уваги. Окремий інтерес представляє практика й законодавство держав, на території яких відбувався військовий конфлікт, або таких, які брали участь у військових конфліктах (США, Ізраїль, Велика Британія, Південна Корея та Японія).

Ключові слова: військовослужбовці, ветерани, система соціального та медичного захисту, соціальні програми, пільги, працевлаштування, заходи реінтеграції.

05/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку