Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо моделей соціального діалогу й особливостей законодавчого регулювання встановлення репрезентативності профспілок у законодавстві держав-членів Європейського Союзу

Опубліковано 16 червня 2023, о 16:51

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Для вирішення соціально-економічних проблем у сфері найманої праці міжнародним співтовариством розроблена ефективна форма взаємодії працівників і роботодавців та їх організацій – соціальний діалог. Як удосконалена модель соціального партнерства, соціальний діалог передбачає у своєму механізмі заходи запобігання та недопущення соціальних конфліктів. У більшості європейських держав соціальний діалог став альтернативою конфронтації, що періодично виникає з різних питань соціально-економічного розвитку. Дослідження досвіду функціонування ефективних моделей соціального діалогу та організаційно-правових засад діяльності сторін цього процесу представляє значний інтерес для України, яка обрала курс на євроінтеграцію. Потенційні можливості механізмів соціального діалогу, між іншим, доцільно застосовувати у вирішенні соціально-економічних проблем нашої держави, обумовлених зовнішньою військовою агресією.

Ключові слова: соціальний діалог, акти соціального діалогу, право на об’єднання, професійні спілки, організації роботодавців, колективні договори.

05/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку