Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо особливостей законодавчого регулювання в державах-членах Європейського Союзу права власності на об’єкти археологічної спадщини та обігу рухомих культурних цінностей, що походять з об’єктів археологічної спадщини

Опубліковано 25 серпня 2023, о 17:07

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Аналітичну записку присвячено питанням правового регулювання права власності на об’єкти археологічної спадщини та порядку обігу рухомих культурних цінностей, що походять з об’єктів археологічної спадщини. Проаналізовано досвід європейських держав, в яких на рівні законів і підзаконних нормативно-правових актів встановлені правові норми, що гарантують на однаково високому рівні як охорону нерухомих об’єктів археологічної спадщини (запобігаючи негативному втручанню, що може спричинити їх пошкодження або знищення), так і захист прав власників цих об’єктів (заохочуючи їх до сприяння захисту та популяризації археологічної спадщини). Проаналізовано відповідне законодавство Європейського Союзу у цій сфері.

Ключові слова: нерухома археологічна пам’ятка, археологічний культурний шар, археологічна знахідка, колекціонери, експорт та імпорт культурних цінностей.

07/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку