Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо особливостей встановлення критеріїв цінності об’єктів культурної спадщини у законодавстві Європейського Союзу та держав-членів ЄС

Опубліковано 25 вересня 2023, о 17:45

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Аналітична записка присвячена питанням законодавчого регулювання процедури виявлення, охорони та збереження культурної спадщини. Проаналізовано законодавство Європейського Союзу і досвід європейських держав щодо реалізації функцій врегулювання діяльності, спрямованої на ідентифікацію благ, що становлять культурну спадщину, гарантування її охорони та збереження для суспільного використання. Особливу увагу приділено класифікації об’єктів культурної спадщини за критеріями цінності, які можуть слугувати орієнтирами для заходів, спрямованих на їх охорону. Увагу приділено особливостям законодавчого регулювання взяття на державний облік об’єктів культурної спадщини в окремих державах-членах ЄС.

Ключові слова: культурна спадщина, рухомі культурні цінності, нерухомі культурні цінності, облік та захист культурних цінностей.

08/2023
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку