Аналітична записка з питань порівняльного законодавства держав-членів ЄС щодо регулювання використання металошукачів для пошуку археологічних предметів

Опубліковано 30 жовтня 2023, о 15:00

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Проведення незаконних археологічних розкопок, у тому числі аматорської пошукової діяльності, із використанням металошукачів з метою вилучення археологічних предметів призводить до руйнування археологічного контексту та має невиправні наслідки для археологічної спадщини. Неконтрольоване широке використання металошукачів у пошуку «скарбів» (археологічних предметів) є проблемою в багатьох європейських державах. Із метою запобігання руйнуванню та знищенню археологічної спадщини в більшості держав-членів Європейського Союзу запроваджено різні моделі правового регулювання цієї проблеми. Дослідження моделей правового регулювання використання металошукачів для пошуку археологічних предметів становить неабиякий інтерес для України з огляду на євроінтеграційний курс. Проаналізовано відповідні міжнародні акти, а також законодавство окремих європейських держав.

Ключові слова: металошукачі, археологічні предмети, збереження права на захист національних надбань, художня цінність, історична цінність, археологічна цінність, охорона культурної спадщини, Данія, Швеція, Кіпр.

09/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку