Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо врегулювання питання призначення опікуна дитині за законодавством держав-членів ЄС

Опубліковано 06 листопада 2023, о 14:59

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Викладено результати аналізу законодавства держав-членів ЄС: Чехії, Франції, Німеччини, Польщі, Італії щодо питань призначення опікунів дитині, яка залишилася без батьківського піклування. Проведено детальний огляд окремих аспектів призначення опікунів дитині. Визначено: хто може бути опікуном дитини; категорії дітей, щодо яких може бути встановлена опіка; строк, на який може бути встановлена опіка над дитиною, порядок встановлення опіки.

Із метою визначення подальших можливих змін до законодавства України з урахуванням європейської практики у питаннях порядку встановлення опіки над дитиною проаналізовано Регламент Ради (ЄС) 2019/1111 від 25 червня 2019 року про юрисдикцію, визнання та виконання рішень у шлюбних справах, у справах про батьківські права та обов’язки та міжнародне викрадення дітей.

Ключові слова: призначення опікуна дитині, батьківське піклування, встановлення опіки, Конвенція про права дитини, забезпечення прав дитини, особи близькі до дитини та родини Чехія, Франція, Німеччина, Польща, Італія.

10/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку