Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо врегулювання вимог до інклюзивності та безбар’єрності в закладах вищої освіти європейських держав та США

Опубліковано 12 лютого 2024, о 15:55

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Аналітична записка містить результати порівняльного дослідження законодавства низки європейських держав (Німеччина, Польща, Італія, Чехія, Швеція, Франція, Велика Британія) і ЄС щодо врегулювання вимог інклюзивності та безбарєрності у закладах вищої освіти. Проаналізовано положення законодавства про види гарантій права на освіту осіб з обмеженими можливостями. Досліджено організаційно-правові засади сприяння включення осіб з обмеженими можливостями до освітнього простору, правового регулювання вимог до закладів вищої освіти щодо: безбар’єрності доступу осіб до приміщень і територій навчальних закладів, їх інформаційних платформ; організації навчального процесу, змісту освітніх програм і вимог до результатів навчання; забезпечення спеціальним навчальним матеріалом. Визначено особливості вимог до спеціальної підготовки викладачів та інших осіб, які надають особам з обмеженими можливостями послуги, пов’язані з вищою освітою.

Ключові слова: особа з обмеженими можливостями, інклюзивність, безбар’єрність, заклади вищої освіти, заборона дискримінації за ознакою інвалідності.

01/2024

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку