Оглядове досьє щодо питання законодавчого врегулювання надання окремого статусу Захисникам / Захисницям України та членам їх сімей

Опубліковано 27 січня 2023, о 10:19

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Оглядове досьє присвячено дослідженню законодавчого врегулювання надання окремого статусу Захисникам / Захисницям України та членам їх сімей. Значну увагу приділено питанням оновлення законодавства у частині соціального захисту ветеранів війни (учасників бойових дій) як пільгоорієнтованих громадян з огляду на необхідність відходу від «радянської» організації системи відповідних заходів. Викладено теоретичний аспект запровадження правового статусу для нової категорії осіб, які «брали безпосередню участь в операціях із захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України». Досліджено історичний та правовий аспект зазначеної проблематики. Проаналізовано практику Європейського суду з прав людини, яка свідчить про постійне зростання кількості категорій позовів, що пов’язані із порушеннями з боку України прав осіб у зв’язку з необґрунтованою відмовою у наданні статусу або його позбавленні, а також незабезпеченні пільгами чи допомогою з мотивів відсутності фінансування. Узагальнено позиції щодо поставленого у зверненні питання, стисло викладено їх у Висновку.

Ключові слова: система соціального захисту, ветеран війни, учасник бойових дій, Захисник і Захисниця, правовий статус, пільги, соціальна підтримка.

10/2022

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку