Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо збору біометричних даних осіб та відображення їх у паспортних документах в Європейському Союзі та державах-членах ЄС

Опубліковано 31 липня 2023, о 16:40

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Проаналізовано законодавство Європейського Союзу та окремих держав-членів ЄС з питань обробки біометричних даних у процедурах оформлення внутрішніх документів, які посвідчують особу. З’ясовано, що правове регулювання суспільних відносин у відповідній сфері розвивається шляхом визначення видів біометричних даних, які використовуються у паспортних документах, загальних процедур їх збирання та гарантій захисту прав суб’єктів біометричних даних в положеннях загальних актів Європейського Союзу, зокрема, Регламенту 2252/52-2004 та Загального Регламенту про захист даних. Водночас, визначення органів, уповноважених на оформлення і видачу біометричних документів, спеціальних процедур обробки біометричних даних для цілей виготовлення відповідних документів є прерогативою внутрішнього законодавства держав-членів ЄС за умови виконання загальних гарантій прав людини у відповідній сфері правового регулювання.

Ключові слова: біометрична верифікація документів, які посвідчують особу; біометрична ідентифікація; біометричні дані; біометричні документи, які посвідчують особу; Загальний Регламент Європейського Союзу про захист персональних даних (GDPRR); Конвенція Ради Європи 108+; система біометричної ідентифікації фізичної особи.

06/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку