Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо застосування Кодексу електронних комунікацій ЄС та його впливу на законодавче забезпечення ринків електронних комунікаційних послуг у державах-членах ЄС

Опубліковано 12 січня 2024, о 10:06

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Викладено результати аналізу сутності та змісту Кодексу електронних комунікацій (European Electronic Communications Code, EECC) як уніфікованого правового акта ЄС у сфері регулювання суспільних відносин, що виникають у звʼязку з використанням електронних комунікаційних мереж, наданням електронних комунікаційних послуг, пов’язаних засобів і супутніх послуг, а також певних аспектів термінального обладнання. Проаналізовано передумови прийняття документа, його основні положення та вплив на розвиток законодавчого забезпечення ринків електронних комунікаційних послуг у державах-членах ЄС на шляху створення Єдиного цифрового ринку ЄС та цифрової економіки. Охарактеризовано зміст основних положень норм національного законодавства держав-членів ЄС про електронні комунікації у яких зроблений відступ від положень Директиви ЄС 2018/1972, запропоновано шляхи імплементації вказаної Директиви ЄС у норми національного законодавства України.

Ключові слова: єдиний цифровий простір, Єдиний цифровий ринок ЄС, електронна комунікаційна мережа, електронна комунікаційна послуга, Кодекс електронних комунікацій ЄС, кодифікація законодавства, субʼєкти ринку електронних комунікацій, систематизація законодавства.

12/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку