Парламентське дослідження про стан та перспективи законодавчого забезпечення обігу донорських репродуктивних клітин (гамет) та ембріонів людини в Україні

Опубліковано 10 липня 2023, о 11:40

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Викладено результати аналізу стану законодавчого забезпечення обігу донорських репродуктивних клітин (гамет) та ембріонів людини в Україні. Проаналізовано нормативно-правові акти, законодавчі ініціативи, які містять пропозиції щодо унормування допоміжних репродуктивних технологій в України та пов’язаних із цим питань. Акцентовано увагу на необхідності імплементації до національного законодавства вимог правових актів ЄС щодо встановлення стандартів якості та безпеки для донорства, заготівлі, перевірки, оброблення, консервації, зберігання та розподілу людських клітин. Представлено досвід зарубіжних держав щодо правової регламентації розвитку репродуктивних технологій, гарантування й захисту репродуктивних прав людини, правового режиму донорських репродуктивних клітин (гамет) та ембріонів людини, а також експорту / імпорту, торгівлі та транспортування донорських гамет.

Ключові слова: донація, донор, допоміжні репродуктивні технології (ДРТ), ооцити, ембріон, репродуктивна клітина людини (гамета).

06/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку