Парламентське дослідження щодо кодифікації первинних актів законодавства у сферах, віднесених до предметів відання Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації

Опубліковано 26 лютого 2024, о 14:41

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. У межах парламентського дослідження здійснено системний аналіз первинних актів законодавства України, які перебувають у сферах відання Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, щодо переваг і недоліків подальшої кодифікації їх норм. Обґрунтовано перспективи розробки та прийняття Інформаційного кодексу України, або Кодексу України про цифрову трансформацію; досліджено правотворчі особливості кодифікації окремих актів інформаційного законодавства в межах конкретних кодифікованих актів, які вже прийняті в Україні.

Поряд із цим визначено переваги кодифікації норм інформаційного законодавства у контексті застосування правил і засобів законодавчої техніки, а також з урахуванням євроінтеграційних зобов’язань України.

За результатами проведеного дослідження запропоновано шляхи подальшої кодифікації норм законодавства України, яке перебуває у сферах відання Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, окреслено структуру майбутнього Інформаційного кодексу України (Кодексу України про цифрову трансформацію), запропоновано основні засоби законодавчої техніки для проведення подальшої систематизації законодавства у відповідній сфері правового регулювання.

Ключові слова: електронна комерція, електронний документообіг, електронні довірчі послуги, захист персональних даних, інформаційні системи, інформаційне законодавство, кодекс, кодифікація, Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Національна програма інформатизації України, ринок електронних комунікацій.

01/2024

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку