Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо застосування дисциплінарних стягнень на військовослужбовців в Організації Північноатлантичного договору (НАТО)

Опубліковано 15 січня 2024, о 10:01

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. В аналітичній записці досліджуються питання щодо правового регулювання забезпечення військової дисципліни та притягнення до дисциплінарної відповідальності військовослужбовців в НАТО.

Розглядаються відповідні стандарти та інші нормативні документи НАТО, що впроваджують спільні базові принципи етичної поведінки військовослужбовців та персоналу Альянсу, встановлюють загальні положення щодо системи дисциплінарних стягнень, визначають єдині підходи, що застосовуються під час дисциплінарної практики у збройних силах та керівних структурах держав-членів НАТО. З огляду на зазначене вище також аналізуються передбачені нормативними документами НАТО юрисдикційні повноваження військової поліції щодо вжиття заходів для забезпечення й підтримання правопорядку та безпеки.

На прикладі держав-учасниць Альянсу, зокрема, США, Канади, Польщі, Чехії розкриваються особливості правового регулювання підстав та порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності військовослужбовців, види дисциплінарних стягнень та суб’єкти їх застосування, співвідношення дисциплінарної та інших видів відповідальності – у порівняльному контексті із законодавчим забезпеченням притягнення до дисциплінарної відповідальності військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань.

Ключові слова: НАТО, військовослужбовці, дисциплінарна відповідальність, дисциплінарні стягнення, етична поведінка, військова поліція, Збройні Сили України.

12/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку