Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо врегулювання процедури обрання (призначення) суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад

Опубліковано 03 березня 2023, о 12:34

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Досліджено питання врегулювання процедури обрання (призначення) суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад в окремих європейських країнах (Албанія, Велика Британія, Латвія, Німеччина, Норвегія, Польща, Чорногорія, Швейцарія). Визначено підстави для призначення (підвищення на посаді) суддів; строки перебування на посаді та підстави для звільнення з посади голови суду в європейських країнах; виокремлено органи, відповідальні за відбір, призначення і кар’єру суддів згідно із законодавством європейських країн. Аналіз проведено в контексті проекту закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання процедури обрання (призначення) суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад» (реєстр. № 8296 від 21.12.2022 р.) та висновків Консультативної ради європейських суддів.

Ключові слова: адміністративні посади, обрання (призначення) суддів, звільнення з посади судді, голова суду, суддівське самоврядування, Рада суддів.

02/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку