Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо механізмів виконання рішень Конституційного суду про визнання такими, що не відповідають Конституції (є неконституційними) законів, їх окремих положень чи інших нормативно-правових актів

Опубліковано 27 липня 2023, о 12:29

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Аналітична записка підготовлена з метою визначення механізмів виконання рішень суду конституційної юрисдикції про визнання неконституційними, тобто такими, що не відповідають Конституції, законів, їх окремих положень чи інших нормативно-правових актів у європейських державах. Досліджено стандарти виконання рішень суду конституційної юрисдикції про визнання законів, їх окремих положень чи інших нормативно-правових актів неконституційними, викладені у висновках Венеціанської комісії; законодавче закріплення виконання рішень суду конституційної юрисдикції про неконституційність у таких країнах, як Німеччина, Австрія, Велика Британія, Франція, Угорщина, Польща.

Ключові слова: Конституційний суд; неконституційність законів, їх окремих положень чи інших нормативно-правових актів; виконання рішень суду; конституційний контроль.

06/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку