Дослідницька служба
Верховної Ради України

Інформаційна довідка щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України на основі аналізу законопроекту (реєстр. № 9069 від 28.02.2023)

Дослідницька служба Верховної Ради України
24 квітня 2023, 16:57

Анотація. Проведено аналіз проблеми щодо державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та пропонованих у законопроекті (реєстр. № 9069 від 28.02.2023 р.) підходів до її вирішення, зокрема із застосуванням принципу «намібійських винятків». З урахуванням практики ЄСПЛ аргументовано відповідність законопроекту Конституції та законам України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ключові слова: державна реєстрація актів цивільного стану, визнання і підтвердження державою актів цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, державна реєстрація актів цивільного стану, що відбулися на території іноземних держав щодо громадян України.

03/2023