Інформаційна довідка щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України на основі аналізу законопроекту (реєстр. № 9069 від 28.02.2023)

Опубліковано 24 квітня 2023, о 16:57

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Проведено аналіз проблеми щодо державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та пропонованих у законопроекті (реєстр. № 9069 від 28.02.2023 р.) підходів до її вирішення, зокрема із застосуванням принципу «намібійських винятків». З урахуванням практики ЄСПЛ аргументовано відповідність законопроекту Конституції та законам України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ключові слова: державна реєстрація актів цивільного стану, визнання і підтвердження державою актів цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, державна реєстрація актів цивільного стану, що відбулися на території іноземних держав щодо громадян України.

03/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку