Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо правового регулювання паркування транспортних засобів, у тому числі оплати за паркування, тимчасового затримання транспортних засобів шляхом блокування та примусової евакуації

Опубліковано 01 червня 2023, о 17:28

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. В аналітичній записці досліджуються особливості законодавства країн ЄС у контексті правової регламентації паркування транспортних засобів і оплати за паркування, тимчасового затримання транспортних засобів шляхом їх блокування та примусової евакуації. Розглядаються відмінності та спільні ознаки передбачених підстав та процедури такого затримання, суб’єкти, які застосовують цю процедуру, права й обов’язки власників відповідних транспортних засобів тощо. Насамперед, розкриваються питання щодо: термінів безкоштовного паркування транспортних засобів, у тому числі на місцях для платного паркування; підстав та порядку здійснення тимчасового затримання транспортних засобів шляхом блокування та примусової евакуації; суб’єктів, які мають право здійснювати таке затримання; оплати вартості примусового затримання шляхом блокування та евакуації транспортного засобу, її співвідношення із сумою штрафу за порушення правил паркування.

Зазначені та деякі інші питання аналізуються на прикладі законодавства окремих країн Європейського Союзу, таких як Німеччина, Франція, Чехія, Польща, Австрія, Нідерланди, Іспанія.

Ключові слова: транспортний засіб, паркування, оплата за паркування, блокування транспортного засобу, примусова евакуація транспортного засобу.

05/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку