Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо правового регулювання відповідальності за надання міграційним органам недостовірних відомостей з метою отримання документів, які посвідчують особу або підтверджують її спеціальний статус

Опубліковано 11 грудня 2023, о 16:40

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. В аналітичній записці досліджуються особливості законодавчого регулювання в окремих країнах питань, що стосуються відповідальності за надання міграційним органами недостовірної інформації («міграційного шахрайства»). У цьому контексті розглядаються підстави та порядок притягнення до відповідальності за надання міграційним органам для ідентифікації осіб неправдивих свідчень, пояснень, документів, які містять недостовірні відомості, іншим чином вводять в оману працівників міграційних служб із метою отримання паспортів або інших документів, що посвідчують особу чи підтверджують її спеціальний статус (біженця, шукача притулку тощо), відмінні та спільні ознаки такої відповідальності.

Окрім того, досліджуються види та суб’єкти відповідальності за такі дії, різновиди стягнень (покарань), що застосовуються за їх вчинення, а також органи, уповноваженні їх застосовувати, особливості відповідальності свідків та перекладачів, які залучаються для ідентифікації особи та надають щодо неї завідомо неправдиві відомості.

Зазначені питання проаналізовано на прикладі США, Великої Британії, а також таких країн-членів Європейського Союзу: Німеччина, Франція, Італія, Нідерланди, Польща, Латвія, Литва.

Ключові слова: міграція, імміграція, міграційне шахрайство, неправдиві відомості, омана міграційних органів, кримінальна відповідальність, адміністративна відповідальність, зарубіжні країни.

11/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку