Парламентське дослідження стосовно запровадження військової юстиції в України та щодо проекту Закону України «Про організаційно-правові основи побудови та функціонування Військової юстиції України» (реєстр. № 10042 від 13.09.2023 р.)

Опубліковано 14 березня 2024, о 15:20

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. У зв’язку із збройною агресією російської федерації набула особливої актуальності проблема законодавчого забезпечення створення та ефективного функціонування в Україні повноцінної системи органів Військової юстиції. До складових компонентів такої системи, враховуючи досвід країн Північноатлантичного альянсу (НАТО), насамперед належать військова поліція, військова прокуратура та військовий суд.

У Парламентському дослідженні проаналізовано доцільність запровадження Військової юстиції в Україні та її законодавче забезпечення. Акцентовано увагу на військовій поліції, військовій прокуратурі, військових судах. Також відображено ризики проекту Закону України «Про організаційно-правові основи побудови та функціонування Військової юстиції України» (реєстр. № 10042 від 13.09.2023 р.).

Ключові слова: військова юстиція, військова поліція, військова прокуратура, військові суди.

02/2024

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку