Парламентське дослідження з питань, пов’язаних із опрацюванням законопроектів, що перебувають на розгляді у Верховній Раді України, на тему: «Проблеми законодавчого забезпечення реформи місцевого самоврядування в Україні»

Опубліковано 31 січня 2023, о 15:57

 Дослідницька служба Верховної Ради України 

Анотація. Досліджено проблеми законодавчого забезпечення поточного етапу реформи місцевого самоврядування в Україні. Розглянуто доктринальні питання децентралізації влади й муніципальної реформи, міжнародні стандарти організації та функціонування місцевого самоврядування і зобов’язання України в цій сфері, зарубіжний досвід проведення реформ місцевого самоврядування та особливості правового статусу територіальних громад у зарубіжних країнах. Акцентовано на необхідності продовження реформи місцевого самоврядування, коригування окремих її прорахунків і відпрацювання планів із повоєнного відновлення нормального життя на всій території України, в усіх територіальних громадах, створення належних правових засад функціонування місцевого самоврядування в поточний період і в перспективі.

Ключові слова: децентралізація державної влади, місцеве самоврядування, реформа місцевого самоврядування, адміністративно-територіальний устрій.

12/2022

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку