Парламентське дослідження «Проблеми законодавчого забезпечення здійснення парламентського контролю комітетами Верховної Ради України»

Опубліковано 26 травня 2023, о 14:27

Анотація. Парламентське дослідження має на меті оцінку актуальності, якості та відповідності здійснення парламентського контролю комітетами Верховної Ради України міжнародним стандартам та найкращим світовим практикам здійснення контролю парламентськими комітетами, та виявлення потреб у законодавчому забезпеченні контрольної функції Верховної Ради України. У дослідженні аналізується ідея створення парламентських спеціальних контрольних комітетів, яка обґрунтовується необхідністю посилення демократичного цивільного контролю за додержанням органами національної безпеки, розвідувальними та правоохоронними органами Конституції і законів України, прав та свобод людини і громадянина, забезпечення публічних інтересів держави на засадах верховенства права. Правовою передумовою створення парламентських спеціальних контрольних комітетів є необхідність підготовки та внесення змін до Конституції України в частині наділення таких комітетів правом здійснювати контрольні повноваження від імені Верховної Ради України.

Ключові слова: комітет Верховної Ради України, парламентський контроль, правові засади парламентського контролю, парламентський спеціальний контрольний комітет, парламентський контроль за органами національної безпеки, розвідувальними та правоохоронними органами.

05/2023

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку