Невід’ємною складовою діяльності Дослідницької служби є партнерство та співпраця, обмін досвідом із зарубіжними установами та організаціями, центрами, бібліотеками, закладами вищої освіти тощо.

Дослідницька служба налагодила співпрацю з 30 міжнародними й іноземними урядовими та неурядовими організаціями. Особливий акцент зроблено на активізації контактів із провідними міжнародними організаціями та їх представництвами в Україні.


До річниці створення Дослідницької служби Верховної Ради України! Вітання від зарубіжних партнерів.

 

Дослідницька служба співпрацює з:

– Представництвом ЄС в Україні;

– Дослідницькою Службою Європейського Парламенту (далі – ДСЄП);

– департаментами Секретаріату Європейського Парламенту;

– ECPRD;

– Бюджетним офісом Конгресу США;

– Програмою USAID «РАДА: наступне покоління» (далі – Програма USAID – RADA);

дослідницькими службами іноземних парламентів:

– Юридичною, законодавчою і дослідницькою службою Парламентської Адміністрації Парламенту Австрії,

– Парламентським Інститутом Парламенту Чехії,

– Дослідницьким центром Парламенту Грузії,

– Дослідницьким підрозділом Інформаційного і комунікаційного департаменту Секретаріату Сейму Литви,

– Дослідницьким і інформаційним центром Кнесету Ізраїлю,

– Парламентською дослідницькою службою Ерахтасу Ірландії,

– Дослідницькою службою Риксдагу Швеції,

– Національним центром парламентських досліджень Національної Асамблеї Болгарії;

– Дослідницькою службою Едускунту Фінляндії.

 

У 2023 році практичним результатом співпраці на міжнародному рівні стала реалізація ряду спільних проектів щодо професійного навчання (підвищення кваліфікації) народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України та помічників-консультантів народних депутатів України, працівників Дослідницької служби Верховної Ради України.

Так, спільно з Директоратом підтримки демократії Генерального директорату зовнішньої політики ЄС Європейського Парламенту і за сприяння Представництва ЄС в Україні Дослідницька служба організувала 2 вебінари для народних депутатів України за участю членів Європарламенту.

У межах співпраці з ДСЄП організовано участь працівників Апарату Верховної Ради України й Дослідницької служби в 15 інфосесіях ДСЄП з актуальних питань права ЄС.

Співробітництво з ECPRD відбувається шляхом розміщення відповідей та запитів у системі ECPRD, а також через спільну участь у семінарах, зокрема:

1) Парламентські дослідницькі служби – взаємозв’язки та кола впливу. Єрусалим, Кнесет, 22–23 березня 2023 р.;

2) Вебінар ECPRD-EPRS 2023 – Зміцнення демократії: дослідження для ефективного парламентського контролю. Європейський Парламент, онлайн, 1–2 червня 2023 р.

За результатами ознайомчого візиту до Дослідницької служби місії INTER PARES на чолі з Керівником програми Дж. Мерфі та її зустрічі з колективом Дослідницької служби, яка відбулася 4 травня 2023 року, сторони визначили можливі напрями двосторонньої співпраці в рамках партнерства Верховної Ради України з національними парламентами держав – членів ЄС.

4 березня 2023 р. проведено зустріч з керівництвом Представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні, обговорені напрями потенційної співпраці та формування стійкого партнерства між двома інституціями.

На основі Меморандуму, укладеного між Дослідницькою службою Верховної Ради України та Громадською організацією «Інтерньюз Україна», а також у рамках Меморандуму Громадської організації «Інтерньюз Україна» та Апарату Верховної Ради України про співпрацю із впровадження «Програми USAID – RADA» проведено стратегічну сесію для обговорення продуктів Дослідницької служби (24 січня 2023 р.). Дослідницькою службою спільно з «Програмою USAID – RADA» організовано та проведено 10 навчань за спеціальними короткостроковими (тренінговими) програмами підвищення кваліфікації  у тренінговому центрі для народних депутатів України, працівників Апарату Верховної Ради України, помічників-консультантів народних депутатів України .

«Програма USAID – RADA» забезпечує фінансову й організаційну підтримку для здійснення закордонних візитів працівників Дослідницької служби. Так, із 19 до 21 квітня 2023 року делегація співробітників Верховної Ради України взяла участь у навчальному візиті до Парламенту Республіки Австрія, а з 24 до 26 квітня 2023 року – до Парламенту Чеської Республіки. 26 червня 2023 р. на запрошення Парламенту Республіки Австрія працівники Дослідницької служби взяли участь у першому австрійському «Дні парламентських досліджень», організованому у форматі конференції.

Розпочато реалізацію спільних дослідницьких проектів із Парламентським Інститутом Парламенту Чеської Республіки.

За сприяння керівника групи Дослідницької служби парламенту Фінляндії (Eduskunta) Тані Нюрмі (Tanja Nurmi) співробітники Дослідницької служби отримують допомогу в пошуку та перекладі нормативно-правових актів Фінляндії, необхідних для підготовки аналітичних та інформаційних матеріалів.

28 червня 2023 р. підписано Угоду про співпрацю з Інститутом східно-європейського права (м. Регенсбург, Німеччина). Обговорюється участь Дослідницької служби у проекті Інституту (за підтримки Німецької академічної служби обмінів, DAAD) щодо «відновного правосуддя» в Україні (проект планується до реалізації у 2024 році).

Триває процес налагодження співпраці з Дослідницькою службою Бундестагу (Німеччина), зокрема співпраці між відділами Дослідницької служби та відділами Дослідницької служби Бундестагу у форматі «level to level» із метою оперативного обміну інформацією про законодавство Німеччини та України для використання у матеріалах дослідницьких служб.




 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Міжнародні зв'язки”