Сучасні проблеми упорядкування законодавчого поля у сфері житлової політики та комунальних послуг

 

13 червня 2017 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбувся круглий стіл «Розвиток законодавства України у сфері житлової політики та комунальних послуг», в якому взяли участь співробітники Апарату Верховної Ради, науковці, представники міжнародних організацій та громадськості.

Відкриваючи засідання, директор Інституту, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко наголосив, що після здійснення приватизації житлового фонду до мільйонів власників житла потрапили величезні матеріальні ресурси. Певна їх частина використовує житло для здачі в оренду. Проблема полягає у тому, що орендні відносини не реєструються, а податки не сплачуються. Серед інших актуальних проблем директор Інституту назвав забезпечення житлом вимушених переселенців, а також комунальні платежі.

Модератор круглого столу – головний науковий співробітник Інституту законодавства, д.е.н. Юрій Манцевич зазначив, що існують певні розбіжності в політичному спрямуванні низки чинних законів та економічними можливостями щодо наповнення їх реальним змістом. Діє понад сорок законів, які регулюють надання пільг при отриманні житла або встановлення іншого порядку, відмінного від закріпленого в Житловому кодексі.

Учений висловив пропозицію створити міжвідомчу робочу групу з фахівців конституційного, цивільного та господарського права, економістів, демографів для розроблення Концепції реформування житлового законодавства.

Заступник керівника Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України Ігор Зуб звернув увагу на те, що за винятком кількох законопроектів про житлово-комунальні послуги (реєстр. № 1581-д), про комерційний облік комунальних послуг (реєстр. № 4901), про енергетичну ефективність будівель (реєстр. № 4941-д) переважна більшість законопроектів спрямована на вирішення локальних проблем і не носить комплексного характеру, тож експерт висловився за розроблення Житлового кодексу України.

Голова офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Гончарук зосередив увагу на захисті прав інвесторів при спорудженні житла та необхідності створення належних правових гарантій із боку держави. Жоден з існуючих фінансових інструментів не забезпечує належний рівень безпеки приватних інвестицій у житлове будівництво. Він також звернув увагу на відсутність доступних кредитних ресурсів із гарантовано незмінними умовами повернення кредиту, що в умовах низького рівня доходів громадян значно обмежує можливості залучення приватних інвестицій у цю галузь. Крім того, до об’єктів незавершеного будівництва часто застосовуються конфіскаційні підходи, що остаточно підриває довіру потенційних інвесторів до існуючих фінансових механізмів. Доповідачем було запропоновано ширше використовувати інструмент довірчої власності.

Виконуюча обов’язки директора департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Світлана Старцева зазначила, що Міністерство зосередилося на трьох основних напрямах: 1) ефективне використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження; 2) житлова політика; 3) житлово-комунальне господарство. Ключова роль відводиться імплементації положень галузевого законодавства ЄС у сфері енергетичної ефективності будівель та запровадженню системи сертифікації рівня споживання енергії будівель.

До кінця третього кварталу Міністерство планує завершити розроблення Концепції державної житлової політики України, де буде введено поняття орендного житла, удосконалено правові засади використання соціального житла, більш чітко визначено джерела фінансування, права й обов’язки інвесторів, будівельних організацій та інших сторін цього процесу. Значна увага приділяється удосконаленню механізмів регулювання ринку житла. У зв’язку з різким підвищенням цін і тарифів у сфері комунального господарства особлива увага буде приділятися питанням забезпечення надійності надання житлово-комунальних послуг, підвищенню їх якості, розширено можливості мешканців самостійно обрати собі управляючу компанію чи самостійно здійснювати управління власним майном.

Старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України, д.ю.н. Інна Севрюкова висловилася за розроблення законопроекту «Про основи житлової політики» замість Житлового кодексу. У такому законопроекті мають знайти місце врівноважені норми всіх гілок права, але тільки ті, які регулюють особливості житлового законодавства, а не дублюють вже існуючі норми. На її думку, потребують поглиблення норми, які стосуються врегулювання довічного утримання, заповідальної відмови, житлового сервітуту та ряд інших.

Заступник директора з наукової роботи Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, член-кореспондент НАПрН України Микола Галянтич наголосив, що є прихильником прийняття Житлового кодексу як цілісного документа, про доцільність чого свідчить практика пострадянських країн і країн Східної Європи. Він звернув увагу на потребу створення державного й комунального житлового фонду та запропонував переглянути нормативну базу житлового господарства, де присутні документи 1961 року, наприклад, про норми взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Головний науковий співробітник Інституту законодавства Верховної Ради України, д.е.н. Віктор Мандибура зосередився на необхідності більш жорсткого контролю за станом існуючого житлового фонду та посилення відповідальності за невиконання посадовими особами своїх обов’язків щодо своєчасного обстеження й ремонту житлового фонду та інженерної інфраструктури.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 травня 2024 10:20
03 травня 2024 10:10
02 травня 2024 10:30
01 травня 2024 09:20
30 квітня 2024 10:00
29 квітня 2024 10:00
26 квітня 2024 10:15
24 квітня 2024 08:45
22 квітня 2024 10:35
19 квітня 2024 10:29