3 квітня 2017 року в Інституті законодавства Верховної Ради України пройшло експертне обговорення на тему: «Розвиток законодавства про адміністративну відповідальність. Новий кодекс – потреба та перспективи», організоване Інститутом законодавства у співпраці з громадською організацією LEAD office – Підтримка розвитку органів правопорядку та Відділом з правоохоронних питань Посольства США в Україні.

Відкриваючи засідання, заступник директора Інституту законодавства, доктор юридичних наук Артем Янчук наголосив на застарілості Кодексу про адміністративні правопорушення 1984 р. та потребі внесення змін і доповнень до нього. Народний депутат України Мустафа Найєм запропонував одночасно працювати над розробкою проекту нового кодексу та вносити до чинного правового поля «точкові» зміни.

Співробітники Міністерства внутрішніх справ України – Юрій Лотоцький, Павло Полозенко відзначали відсутність можливості подачі органами поліції апеляційних скарг у справах про адміністративні правопорушення. Учасники обговорення підкреслювали, що нормативно передбачені стислі строки накладення адміністративних стягнень створюють можливість для затягування розгляду справи й уникнення адміністративної відповідальності. Наголошувалося на доцільності зміни положень щодо підстав для звільнення від адміністративної відповідальності – «за малозначність» та з «передачею на поруки», з огляду на їх хибне застосування. Підтримуючи необхідність пошуку рішень для врегулювання цих питань, голова громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко запропонував посилити адміністративну відповідальність за керування у стані сп’яніння, зокрема й співробітників правоохоронних органів і суддів.

Правоохоронці також звернули увагу на законодавчі перепони щодо розгляду судами справ про притягнення до адміністративної відповідальності за окремі правопорушення у сфері громадської безпеки у вихідні чи святкові дні. На їхню думку, забезпечення правопорядку та законності має бути безперервним.

Завідувач сектору Інституту законодавства, доктор юридичних наук Олег Муза зазначив, що в науці адміністративного права не існує узгоджених підходів до змісту майбутнього проекту Кодексу про адміністративні проступки, а вирішення цієї проблеми залежить, у першу чергу, від прийняття закону про кримінальні проступки та відмежування їх від адміністративних проступків.

Учасники засідання у цілому підтримали необхідність розширення прав учасників провадження у справах про адміністративні правопорушення. Наголошувалося на доцільності підготовки комплексних законодавчих змін до КУпАП, що стосувалися б не лише участі органів Національної поліції, але й інших суб’єктів владних повноважень, уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення. Висловлювалося переконання, що вдосконалення законодавства про адміністративну відповідальність сприятиме покращанню роботи і мотивації української поліції.

Народний депутат України Валерій Карпунцов закликав до об’єднання зусиль законодавців, експертів і громадськості з метою подальшого розвитку законодавства про адміністративну відповідальність.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 травня 2024 16:05
15 травня 2024 16:30
15 травня 2024 09:50
14 травня 2024 09:55
13 травня 2024 09:47
10 травня 2024 09:10
09 травня 2024 10:20
03 травня 2024 10:10
02 травня 2024 10:30
01 травня 2024 09:20