16 грудня 2022 року завідувач сектору державної політики у сфері національної безпеки відділу з питань національної безпеки та правопорядку Дослідницької служби Верховної Ради України, кандидат юридичних наук Олексій Геселев взяв участь у IV щорічній міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні питання судової експертології, криміналістики та кримінального процесу», що проводилася в режимі он-лайн Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України.

         У конференції брали участь керівники експертних установ України, США, Фінляндії, Чехії, Польщі, Литви, Грузії, Молдови, народні депутати України, представники Офісу Президента України, Міністерства юстиції України та Міністерства внутрішніх справ України, співробітники правоохоронних органів, працівники міжнародних громадських організацій, науковці, викладачі вищих навчальних закладів.

         З вітальним словом до учасників конференції звернулися заступник Міністра юстиції України, доктор філософії (Ph D) Андрій Гайченко та заступник Керівника Офісу Президента України, доктор юридичних наук Олексій Дніпров. Вони констатували вкрай важливе значення для України проведення даної конференції саме в умовах відсічі збройній агресії російської федерації, необхідність  використання у роботі наукових експертних установ та правоохоронних органів України найкращих досягнень світової експертології та криміналістики, міжнародного досвіду у цій сфері.

У своєму виступі директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Рувін підкреслив, що експертами КНДІСЕ та інших установ під час воєнного стану здійснюється величезна робота щодо експертного супроводження діяльності Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Національної поліції, інших правоохоронних органів. Ця робота спрямована, насамперед, на документування фактів військових злочинів, злочинів проти людяності, інших тяжких злочинів, які вчиняються військовослужбовцями держави-агресора. З цією метою у КНДІСЕ застосовуються сучасні технології для проведення нових видів експертиз, зокрема, військових експертиз, експертиз окремих видів озброєнь, вибухотехнічних, комп’ютерно-технічних експертиз тощо.

На особливостях та проблемних питаннях призначення й проведення експертних криміналістичних досліджень у ході досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень, а також застосування норм кримінального процесуального законодавства у період дії правового режиму воєнного стану, акцентували увагу у своїх доповідях інші учасники конференції.

Тема виступу Олексія Геселева була присвячена особливостям законодавчого забезпечення конституційних прав і свобод людини під час кримінального провадження в умовах воєнного стану. У виступі висвітлювалися підстави та порядок застосування певних обов’язкових правових критеріїв, що легітимізують процесуальну діяльність, пов’язану із обмеженням прав і свобод людини під час здійснення кримінального провадження у період воєнного стану.

Висловлені за результатами обговорення під час конференції пропозиції будуть використані при підготовці проектів відповідних нормативно-правових актів, у наукових дослідженнях, практичній діяльності експертів та працівників правоохоронних органів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 травня 2024 16:05
15 травня 2024 16:30
15 травня 2024 09:50
14 травня 2024 09:55
13 травня 2024 09:47
10 травня 2024 09:10
09 травня 2024 10:20
03 травня 2024 10:10
02 травня 2024 10:30
01 травня 2024 09:20