Дослідницька служба
Верховної Ради України

Міжнародне співробітництво

13 січня 2021, 10:46

10

Забезпечуючи науково-правову підтримку парламенту України, Інститут законодавства сприяє інтеграції й адаптації національного законодавства до стандартів Європейського Союзу та упродовж багатьох років на постійній основі підтримує зв’язки з міжнародними організаціями, агентствами і фондами, а також іноземними науково-дослідними установами й закладами вищої освіти.

Інститут плідно співпрацює з представництвами організацій системи ООН в Україні, зокрема Програми розвитку ООН в Україні. Так, у рамках Проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи станом на початок 2021 року було проведено п’ятнадцять навчальних вебінарів для слухачів «Школи законотворчості» освітньо-професійної програми підвищення кваліфікації «Публічне управління та адміністрування».

Вагомі науково-практичні здобутки приносить співробітництво з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (ODIHR) й іншими установами. За підтримки офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні проведений тренінг «Інструменти діалогу в побудові ефективної комунікації».

Інститут законодавства також активно співпрацює із такими міжнародними місіями та зарубіжними фондами, як Німецький фонд міжнародного правового співробітництва, Німецька служба академічних обмінів (DAAD), представництва фондів Фрідріха Науманна «За Свободу», Ганса Зайделя (Німеччина) та ін. Наприклад, у рамках співпраці з Фондом Ганса Зайделя проведено низку заходів на тему «Державне управління в особливих умовах: сучасний український досвід».

Продовжується співпраця з Місією міжнародного комітету Червоного Хреста. Зокрема, вже кілька років поспіль організовуються навчальні курси із міжнародного гуманітарного права для народних депутатів України, їх помічників-консультантів та працівників Апарату Верховної Ради України.

У контексті двосторонньої співпраці з іноземними науково-дослідними установами та закладами вищої освіти здійснюються спільні дослідження з Женевським Центром демократичного контролю за збройними силами, Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права, Університетом м. Регенсбург (Німеччина), Батумським державним університетом ім. Шота Руставелі, Гданським, Вроцлавським, Зелено-Гурським університетами (Польща) та ін. Зокрема, за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) триває реалізація спільних науково-освітніх проектів з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права.

На «східному» векторі міжнародного партнерства Інститут підтримує постійні зв’язки з Інститутом законодавства Республіки Казахстан, Інститутом моніторингу чинного законодавства при Президентові Республіки Узбекистан й Інститутом дослідження законодавства при Постійному Комітеті Національного Зібрання В’єтнаму.