Дослідницька служба
Верховної Ради України

Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо відставки як особливого виду припинення повноважень парламентського службовця

Дослідницька служба Верховної Ради України
19 червня 2023, 15:15

Анотація. Аналітична записка підготовлена у зв’язку з розглядом у Верховній Раді України проекту Закону України «Про парламентську службу» № 4530 від 21.12.2020, яким планується визначити особливості правового регулювання парламентської служби та правового статусу парламентських службовців.

В аналітичній записці здійснено порівняльний аналіз законодавства іноземних держав щодо відставки як особливого виду припинення повноважень парламентського службовця.

Досліджено законодавство Албанії, Данії, Іспанії, Норвегії, Швеції, Литви, Польщі, Фінляндії, Румунії, Словаччини, Швейцарії, а також акти ЄС. Проведений аналіз засвідчив, що законодавством усіх держав закріплено звільнення парламентського службовця за власним бажанням, однак відставки як особливого виду припинення повноважень парламентського службовця із підстав, наприклад, принципової незгоди з рішенням державного органу чи посадової особи (за зразком статті 31 Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року № 3723-XII) не передбачено. Це можна пояснити загальновизнаним принципом політичної неупередженості державної, у тому числі й парламентської служби. При цьому, якщо подальшому виконанню службових повноважень парламентського службовця перешкоджає стан здоров’я, то передбачається спрощений порядок задоволення його заяви про звільнення за власним бажанням – без необхідності дотримання відповідних строків попередження.

Ключові слова: парламентська служба, державна служба, парламентський службовець, відставка, звільнення, попередження про відставку.

05/2023