Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо розміщення ритуальних служб та забезпечення конфіденційності інформації про померлу особу

Опубліковано 23 січня 2023, о 14:17
 

Анотація. В аналітичній записці здійснено порівняльний аналіз й узагальнення законодавства України та іноземних держав на предмет удосконалення сфери поховання, в межах поставлених у зверненні питань: - обмеження місць для розміщення ритуальних служб (надавачів ритуальних послуг) на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів тощо; - забезпечення конфіденційності інформації про померлу особу, її близьких осіб; відповідальність працівників медичних установ, правоохоронних органів та інших суб’єктів владних повноважень за розголошення інформації про померлих, їх близьких осіб, зокрема із корисливих мотивів (отримання незаконного прибутку від надавачів ритуальних послуг за передавання контактної інформації про померлих). У дослідженні було проаналізовано законодавство України, Англії, Данії, Італії, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини, Франції, Чехії та інших держав. Порівняльний аналіз законодавства європейських держав засвідчив, що прямої заборони розміщувати надавачів ритуальних послуг на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів майже немає. Водночас у законодавстві окремих держав встановлюються певнi вимоги та / або обмеження, які так чи інакше стосуються місця знаходження надавачів ритуальних послуг. У більшості європейських держав законодавство про ритуальні послуги передбачає конфіденційність інформації про померлу особу, та водночас містить лише загальний принцип або бланкетну норму. Порядок забезпечення конфіденційності такої інформації регулюється іншими актами, що закріплюють право на особисте життя, персональні дані, доступ до інформації.

Ключові слова: похоронна справа, ритуальні служби, конфіденційна інформація, персональні дані, інформація про померлу особу.

11/2022

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку