Аналітична записка з питань порівняльного законодавства щодо здійснення архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю незалежними недержавними (приватними) суб’єктами

Опубліковано 23 січня 2023, о 14:30

Анотація. В аналітичній записці здійснено порівняльний аналіз та узагальнення законодавства щодо здійснення архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю незалежними недержавними (приватними) суб’єктами, в межах поставлених у зверненні питань: - умови та порядок делегування повноважень здійснення архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю незалежним недержавним (приватним) суб’єктам; - нагляд за діяльністю незалежних недержавних (приватних) суб’єктів архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю з боку держави; - повноваження та відповідальність незалежних недержавних (приватних) суб’єктів при здійсненні архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю. У межах дослідження було проаналізовано законодавство України та п’яти європейських країн: Великої Британії, Ірландії, Німеччини, Франції та Норвегії. Встановлено, що делегування повноважень здійснення архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю незалежним недержавним (приватним) суб’єктам є одним із проявів загальної для європейських країн тенденції до поступової дерегуляції вказаної сфери. Процес такого делегування супроводжується запровадженням нових систем сертифікації та дозвільних систем, які покликані гарантувати належне виконання незалежними недержавними (приватними) суб’єктами архітектурно-будівельного (містобудівного) контролю своїх обов’язків.

Ключові слова: містобудування,  архітектурно-будівельний контроль та нагляд, суб’єкти архітектурно-будівельного контролю, правовий статус суб’єктів архітектурно-будівельного контролю.

11/2022

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку